Jdi na obsah Jdi na menu

Způsob života

6. 4. 2018

Vakoveverky mají soumrační a noční aktivitu a žijí sociálním způsobem života. Zvířata se poznávají podle společného rodinného pachu. Den tráví spánkem v dutinách eukalyptů, které si vystlají jeho listy.Jako většina malých vačnatců mají i vakoveverky soumrační a hlavně noční aktivitu. Nejoblíbenější hnízdní dutiny -  jsou ve stromech Eucalyptus platyphylla, Eucalyptus tereticornis a Corymbia clarksoniana. .Stromy s hladkou kůrou využívají méně, preferují spíše staré stromy s širokým obvodem kmene.

Jsou to skokani a díky velkým kožním blánám mezi hrudními a pánevními končetinami dovedou plachtit až na vzdálenost 60 m.  V přírodě putují na velké vzdálenosti, protože se živí mízou různých druhů eukalyptů v závislosti na ročním období a lokalitě.  Průměrná vzdálenost, kterou urazí vakoveverka za noc, je 1,5 km (v rozmezí 0,6 – 3 km za noc), přičemž tato vzdálenost se výrazně mění v závislosti na ročním období.  Malé druhy vačnatců často urazí za potravou vzdálenost 5 km za noc a jejich teritorium dosahuje několika stovek hektarů.

Žije jen v lese se vzrostlými dospělými eukalypty v oblastech s vysokým stupněm srážek s teplotami blížícími se spíše subtropickému podnebí.V orientaci v lese jim napomáhají velké oči a velké pohyblivé uši.